Over de Diken

De school

De Diken is een Algemeen bijzondere school. Dit betekent, dat de school onderwijs geeft op algemeen bijzondere grondslag waarbij aandacht wordt besteed aan de levensbeschouwelijke en maatschappelijke waarden en normen zoals die leven in de Nederlandse samenleving en met onderkenning van de verscheidenheid van die waarden. Het algemene bijzonder onderwijs is toegankelijk voor alle leerlingen zonder onderscheid te maken naar godsdienst of levensovertuiging.

Het schoolgebouw van De Diken staat op de hoek van de Simmerdyk en de Hemdijk in Sneek. Het is een mooie en ruime locatie met voldoende faciliteiten. Ruim 260 leerlingen volgen onderwijs op De Diken. De leerlingen werken in: bouw-, metaal– en installatietechniek, groen, winkel, logistiek, horeca, zorg en schoonmaak.

In een groep zitten ongeveer 12 leerlingen.

Het praktijkonderwijs richt zich op leerlingen in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar.

De belangrijkste kenmerken van de leerlingen zijn dat ze:

  • vooral genieten van leren door dingen te doen
  • vaak handig zijn
  • moeite hebben met leren uit boeken en vaak een leerachterstand hebben bij vakken als lezen en rekenen.

Het praktijkonderwijs bereidt de leerlingen voor op het zelfstandig werken, wonen en leven in de maatschappij. Het doel is de leerlingen zodanig te onderwijzen en te begeleiden dat ze een functie in de maatschappij kunnen gaan vervullen. Leerlingen sluiten het praktijkonderwijs in de meeste gevallen af met een arbeidsovereenkomst of een vervolgopleiding.

Om zelfstandig te kunnen werken, wonen en leven moeten leerlingen competenties (kennis, vaardigheid, juiste houding) ontwikkelen op twee terreinen:

  • algemene competenties op het gebied van wonen, werken, burgerschap en vrije tijd
  • specifieke beroepscompetenties die passen bij de sector waarvoor de leerlingen kiezen.

Hierbij wordt uitgegaan van de individuele mogelijkheden en de talenten van leerlingen.

De school heeft als overtuiging dat een optimale ontplooiing van leerlingen slechts kan plaatsvinden, als de leerlingen de schoolomgeving als uitdagend en veilig ervaren. De school wil dan ook een veilige schoolomgeving creëren. Dit wordt onder anderen gedaan door duidelijke afspraken na te leven en door leerlingen te leren respect voor zichzelf én voor anderen te hebben.

De school heeft als opdracht Passend Onderwijs te bieden. Link: Informatie passend onderwijs van de rijksoverheid. Passend Onderwijs is maatwerk. Het is ons doel zo goed mogelijk aan te sluiten bij de individuele leerling door passende leertrajecten en stages aan te bieden. Hierbij maken wij gebruik van PROFIJT: een digitaal leerlingvolgsysteem LVS en portfolio. Een laptop is hierbij onmisbaar. De passie en het talent van elke leerling is sturend voor een passend onderwijsaanbod.

Waar staan wij voor


Ons doel is leerlingen uit te dagen om met moed hun capaciteit, talent en creativiteit te ontdekken en te ontwikkelen. We staan voor onderwijs dat hen daartoe aanmoedigt en stimuleert, zodat alle leerlingen optimaal en passend uitstromen naar dagbesteding, werk of mbo. Op De Diken wordt gewerkt in een veilige leeromgeving met een grote maatschappelijke betrokkenheid. Wij bieden onze leerlingen een goed klimaat voor het behalen van het diploma praktijkonderwijs.

Waar gaan wij voor
Wij bieden onderwijs met aandacht op basis van maatwerk, waarbij leerlingen en medewerkers zelf keuzes kunnen maken. PROactief leren staat centraal op De Diken, binnen en zeker ook buiten de school.

Onze visie is dat:

  1. PROactief leren werkt zodat je zelf ontdekt wat je mogelijkheden zijn en je deze verder kunt ontwikkelen in een veilige en uitdagende (werk)omgeving
  2. Je er mag zijn om wie je bent, wat je kunt en daar eigenwaarde aan ontleent: trots
  3. Actieve betrokkenheid je de mogelijkheid geeft je eigen plek in school en maatschappij te verkennen en verder te ontwikkelen

Daarbij geldt dat:

  1. Ik mag mezelf zijn en jij ook
  2. Ik heb respect voor anderen en anderen hebben respect voor mij
  3. Ik mag mijn eigen levensstijl en opvattingen hebben en maak zelf keuzes
  4. Ik mag mijn eigen levensovertuiging hebben
  5. Ik ben me bewust van mijn talenten en kansen en wil deze ook ontwikkelen
  6. Ik mag fouten maken om van te leren en vier mijn successen

Eigen kracht:
Op zoek gaan naar de eigen kracht van leerlingen, en deze verder ontwikkelen. Dat is de essentie van wat we doen. Het is niet eenvoudig, maar wanneer we de succesverhalen onderzoeken op 'wat werkt', horen we daar vaak dezelfde elementen in terug. Zo blijken meer radicale vormen van maatwerk, waarin we doen wat nodig is om leerlingen écht perspectief te bieden, vaak een sleutel tot succes. We denken dan aan individuele leerroutes waarbij we durven afwijken van 'hoe het eigenlijk hoort'. Ook denken we aan het kwalificeren op maat, middels onder meer praktijkverklaringen, branchecertificaten of het entreediploma. Verder zien we dat leerlingen echt geholpen zijn met zo levensecht mogelijk onderwijs: leerlingen leren meer buiten de school dan binnen. Het leren gaat dan veel natuurlijker en leerlingen raken meer gemotiveerd. Praktijkgericht leren beperkt zich niet tot de stages. Enthousiast zijn we over praktijklessen die op locatie gegeven worden, in en om bedrijven. Ook blijkt telkens weer hoezeer een holistische visie en aanpak nodig is om voor deze leerlingen echt het verschil te maken: aandacht voor wat er speelt in et leven van deze jongeren, en brede vorming met veel aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van de leerlingen. Dit bij voorkeur gecombineerd met het versterken van de netwerken rondom de jongeren. Samenwerking met ouders, bedrijven, MBO-stellingen, gemeenten en aanbieders van jeugdzorg kan veel uitmaken.

Schoolplan

Hieronder is het schoolplan 2020-2024 van De Diken terug te vinden.

Informatie
Schoolplan De Diken 2020-2024

Contactgegevens

De Diken
Simmerdyk 1a
8601 ZP Sneek
Tel.: 0515-859801
Emailadres: info@dediken.nl
Website: www.dediken.nl

 Zorgcoördinator
mevrouw W. Koops
Tel.: 06-83707455
E-mail: WKoops@dediken.nl


Bevoegd gezag De Diken
College van Bestuur CVO ZW-Fryslân
Postbus 175, 8600 AD Sneek
Tel.: 0515-482407

Jeugdgezondheidszorg
GGD Fryslan
(088) 2299444
Schoolarts: de heer F. Schaaphok
Verpleegkundige : mevrouw J. Dijkstra
Assistent: mevrouw I. Holkema

GCBO (Geschillen Commissie Bijzonder Onderwijs)
Algemeen secretaris:
Mw.mr. A.C. Melis-Gröllers
Postbus 394, 3440 AJ Woerden
Telefoon: (070) 386 16 97
E-mail: info@gcbo.nl
www.gcbo.nl  

Vertrouwenspersoon
Voor leerlingen en medewerkers zijn twee vertrouwenspersonen in de school aanwezig:

1.  mevr. Mirjam Bergsma                                       telefoon: 0515-859801  of                               berm@dediken.nl

2. dhr. Robert Pepernoot                                       telefoon: 0515-859801  of                               pepr@dediken.nl 

Externe vertrouwenspersoon voor:              1. Ouders en leerlingen:                                        Dhr. Anne Weert                                                telefoon: 06-39518561  of                              a.weert@gimd.nl

2. Medewerkers:                                                     Via Arbo Anders                                                 telefoon: 0513-672775   of                               vertrouwenspersoon@arboanders.nl

Het team


Het team bestaat op dit moment uit:

  • stuurgroep: directeur en coördinatoren
  • (vak)leerkrachten
  • leerwerkmeesters
  • onderwijsassistenten
  • stagebegeleiders
  • conciërge
  • administratief medewerkers 
  • stagiaires
  • orthopedagoog generalist
  • intern begeleider
  • ergotherapeut
  • schoolarts
  • ambulant begeleider (cluster 1 en 2 en VSO)

Professioneel personeel

Het is belangrijk om elke schooldag opnieuw goed in te spelen op wat leerlingen nodig hebben. Het onderwijspersoneel is daarbij de sleutel tot succes. Zij hebben direct contact met de leerlingen en zien en ervaren wat de onderwijsbehoeften zijn. Ze werken samen met de leerlingen aan een optimale ontwikkeling.

De Diken heeft stageplekken voor studenten van de lerarenopleidingen, PABO, Academie voor Lichamelijke Opvoeding, MBO – onderwijsassistent en Centraal Instituut Opleiding Sportleiders.

Daar maken jaarlijks veel stagiaires gebruik van. De school vindt het belangrijk om jonge collega’s een kans te geven. Zij leren veel in de praktijk binnen onze school en het personeel van De Diken blijft mede door deze jonge mensen goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op onderwijsgebied.

Het praktijkonderwijs vraagt vaardigheden van het team op onder andere het gebied van leerlingbegeleiding, coaching en het inhoud geven aan competentiegericht onderwijs. Aan de hand van de scholingsbehoefte van het team wordt ieder jaar een scholingsplan opgesteld. Zodra alle scholingsdagen en groeps- en leerlingbesprekingen bekend zijn, worden deze gemeld op de website en in de nieuwsbrief.

Bestuur/management

Het managementteam van De Diken noemen we de stuurgroep. Deze bestaat uit de directeur, de coördinatoren en de roostermaker:

Directeur
De heer D. Wever- dick.wever@dediken.nl

Coördinatoren
Oriëntatiefase (lj 1 en 2)                                  Mevrouw A. Bijsterveld    - ASBijsterveld@dediken.nl    Doorstroomfase (lj 3)                                       Mevrouw M. Parel            - MJParel@dediken.nl                  Profielfase (lj 4/5 MBO entree en regulier)  Mevrouw P. Zeilstra          - PZeilstra@dediken.nl
Uitstroomfase (schoolverlaters/lj 6)              Mevrouw P. Zeilstra         - PZeilstra@dediken.nl      Ondersteuningsteam/ zorgcoördinator      Mevrouw W. Koops          - WKoops@dediken.nl

Roostermaker
Mevrouw A. Bijsterveld - ASBijsterveld@dediken.nl

CVO Zuid-West Fryslân
De Diken valt samen met csg Bogerman (Sneek, Balk en Koudum) en het Marne college (Bolsward) bestuurlijk onder de stichting voor Christelijk Voortgezet Onderwijs Zuid-West Fryslân (CVO). De stichting staat onder leiding van een College van Bestuur. Een Raad van Toezicht ziet toe op het functioneren van de stichting en het College van Bestuur.

Stichting CVO Zuid-West Fryslân wil met haar drie scholen een wezenlijke bijdrage leveren aan de samenleving en een bron voor inspirerend onderwijs zijn. De kernwaarden van de stichting zijn aandacht en moed. 

Lees meer op www.cvo-zwfryslan.nl.

Fricolore
De Diken participeert in de onderwijsgroep Fricolore. Fricolore wordt gevormd door zestien scholen voor Christelijk, interconfessioneel en Algemeen bijzonder voortgezet onderwijs in Fryslân, Noordoostpolder en Urk. 

Lees meer op www.fricolore.nl.