Onderwijs

Aanbod onderwijs

Het praktijkonderwijs is verdeeld in vier leerlijnen: arbeid, wonen, burgerschap en vrije tijd. De lessen op het gebied van deze leerlijnen bestaan uit praktijklessen (groen, hout, metaal, horeca, winkel, zorg en schoonmaak) en theorielessen. Daarnaast hebben de leerlingen rekenen, Nederlands en Engels. Stage neemt in het onderwijsaanbod een belangrijke plek in. De stage is eerst binnen school maar gaat geleidelijk over naar werkplekken in het bedrijfsleven. 

Individueel Ontwikkelingsplan (IOP)/Ontwikkel Perspectief Plan (OPP)
Leerlingen krijgen vanaf het eerste leerjaar een IOP. In dit IOP staat beschreven aan welke haalbare ontwikkelingsdoelen de leerlingen de komende periode gaat werken, op school en in een later stadium ook op de stageplaats. Het IOP is leidend voor alle lessen die de leerling gaat volgen en de begeleiding die daarbij hoort.

Alle nieuwe leerlingen krijgen na plaatsing binnen zes weken een OPP. In dit plan staat onder andere het uitstroomperspectief, onderbouwing daarvan door de bevorderende en belemmerende factoren en de onderwijsbehoefte van de leerling. Het IOP en het OPP worden regelmatig geëvalueerd, bijgesteld en besproken met leerlingen, ouders en docenten.

Het uitstroomniveau worden in de lessen naar drie niveaus vertaald. De dagbesteding - beschutte werkplek is het A-niveau, het vrije bedrijf - reguliere arbeidsmarkt is het B-niveau en MBO is het C-niveau. De stagecoach speelt een belangrijke rol in de arbeidstoeleiding. In zowel de theorie - als de praktijklessen krijgen de leerlingen een passend aanbod.

Bewegingsonderwijs
De leerlingen krijgen bewegingsonderwijs van vakdocenten. Naast de lessen bewegingsonderwijs wordt er deelgenomen aan buitenschoolse sportactiviteiten, zoals schoolvoetbal, unihockey, survival en atletiek.

Bijzondere activiteiten

Nieuwe leerlingen in de eerste leerfase, de oriënterende fase, gaan in een van de eerste weken van het schooljaar 4 dagen naar Schiermonnikoog. Mocht dit door omstandigheden niet door kunnen gaan dan zoeken we naar een alternatief. Alle groepen hebben drie keer gedurende het schooljaar een aantal activiteiten/excursies op het programma staan. Wat deze inhoudelijk zijn kan verschillen per groep/leerfase. Leerlingen in de laatste leerfase, die aan het einde van het schooljaar de school gaan verlaten, gaan naar het buitenland voor een meerdaagse excursie (tenzij dit door omstandigheden niet door kan gaan).

Coachgroep

De leerlingen zitten in het eerste lesuur van een schooldag in coachgroepen. Deze groepen zijn in leerjaren 1 en 2 en leerfase 2 (voorheen leerjaar 3) op basis van leeftijd gevormd. In de bovenbouw is er sprake van een heterogene groep op basis van sectorkeuze. De coachgroepen staan onder leiding van een coach. De coach is de steun en toeverlaat van de leerling. De coach is ook degene die de voortgang van het onderwijs van de leerling in de gaten houdt. In principe begint de lesdag met het coach-uur. In dit uur wordt er aan de sociaal emotionele ontwikkeling, identiteitsvorming en portfolio/Profijt gewerkt.

Van leerjaren naar fasen

Voorheen hanteerden wij het leerstofjaarklassensysteem. Dit ging meer en meer knellen. Het stond op gespannen voet met gepersonaliseerd leren. Vertraagde en versnelde ontwikkeling werd in leerjaren gedrongen. Sommige leerlingen hebben meer tijd nodig. Anderen kunnen versnellen. Er zijn leerlingen die te lang in leerjaar 1 en 2 zaten en leerlingen die meer tijd nodig hadden in leerjaar 3. Bovendien waren er grote leeftijdsverschillen tussen leerlingen bij binnenkomst. Bij de praktijkvakken brachten we eerder al in leerjaar 4 en 5 leerlingen bij elkaar. Zo maken we het mogelijk om een breed aanbod te houden. Dit alles vraagt om een flexibele organisatie. Zie afbeelding hieronder, van de fasestructuur.

Diploma 

Leerlingen sluiten het praktijkonderwijs af met het ontvangen van diploma Praktijkonderwijs. Bij het diploma krijgen ze een bijlage waarop alle behaalde certificaten staan. Maar ze kunnen hiermee ook laten zien welke vaardigheden ze goed onder de knie hebben en welke werkervaring er is opgedaan. Een prachtdocument!

Alles over het diploma staat vermeld in het Reglement dat je hieronder terug kunt vinden. Alle scholen voor Praktijkonderwijs in de provincie Friesland werken hier aan mee.

Lestijden

De lestijden van maandag t/m vrijdag zijn van half negen tot half drie. Coaches kunnen coachgesprekken met leerlingen plannen van half drie tot drie uur. Leerlingen moeten hier rekening mee houden wat betreft het aannemen van werk na schooltijd.

Een lesuur duurt 45 minuten. Een aantal lessen, met name de praktijkvakken wordt in blokken van 90 minuten gegeven. De leerlingen van de oriëntatiefase gaan op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 14.30 uur naar school. Voor de leerlingen vanaf de doorstroomfase kan het rooster tot 16.00 uur duren.

Het rooster ziet er als volgt uit:

(Les)uurTijdenSoort
1e lesuur08.30 - 09.15 coachgroep
2e lesuur09.15 - 10.00individueel lesrooster
3e lesuur 10.00 – 10.45 individueel lesrooster
Pauze 10.45 – 11.05
4e lesuur 11.05 – 11.50 individueel lesrooster
5e lesuur 11.50 – 12.35 individueel lesrooster
Pauze 12.35 – 13.00
6e lesuur 13.00 – 13.45 individueel lesrooster
7e lesuur 13.45 – 14.30 individueel lesrooster
8e lesuur 14.30 – 15.15 individueel lesrooster
9e uur 15.15 – 16.00 individueel lesrooster

Lessentabel

De Diken is een school voor bijzonder algemeen praktijkonderwijs. Naast de AVO vakken is er ook een belangrijke plek weggelegd voor de praktijkvakken en arbeidstoeleiding. 

Voor de oriëntatiefase ziet de lessentabel er uit zoals de tabel aan de rechterkant.

In de doorstroomfase krijgen de leerlingen naast de reguliere vakken in totaal 8 uren praktijkles. Zij maken daarvoor een keuze tussen:

  • Groen & Techniek
  • Horeca, Winkel en Woonhulp

In de uitstroomfase maken de leerlingen een nieuwe keuze. In deze jaren bestaat de mogelijkheid om branche erkende certificaten te halen. Dit zijn certificaten in een specifiek vakgebied. In het voorjaar wordt daarvoor eerst een interessepeiling gehouden. Vervolgens bepaalt de school welke leerlijnen er voor het volgende schooljaar aangeboden kunnen worden.

Voor schooljaar 2022-2023 zijn dit:

  • Groen; straten, tuinmachines, bouwtechniek, VCA
  • Metaaltechniek; lassen, heftruck, VCA
  • Woonhulp; creatief, dienstverlening, koken, BHV
  • Winkel/logistiek en schoonmaak; creatief, dienstverlening, heftruck, BHV
  • Horeca; consumptieve technieken, BHV
  • Bouwkunde; houtbewerking en timmeren, SVA1 en SVA2, VCA
vAkLesuren
Coachuur4 lesuren*
Algemene technieken 2 lesuren
BeVo 2 lesuren
Gezondheidskunde 2 lesuren
Sport 4 lesuren
Nederlands 5 lesuren
Engels 2 lesuren
Rekenen 4 lesuren
Wereldverkenning 1 lesuur
Media 1 lesuur
Koken1 lesuur
Groen 2 lesuren
Verkeer 1 lesuur
Omgangskunde 1 lesuur
Keuzewerktijd (KWT) 1 lesuur

* Een lesuur duurt 45 minuten

In totaal krijgt de leerling in een leerfase 9 à 10 praktijklessen per week. Meer informatie over de inhoud van de leerlijnen en programma’s kunt u binnenkort vinden op de website van de school www.dediken.nl.

Vakantie en vrije dagen 2023-2024

Herfstvakantie: 21 t/m 29 oktober 2023

Studiedag 1: 9 oktober 2023 

Kerstvakantie: 23 december 2023 t/m 7 januari 2024

Studiedag 2: 16 januari 2024

Voorjaarsvakantie: 17 t/m 25 februari 2024

Studiedag 3: 13 maart 2024

Goede vrijdag: 31 maart 2024

Tweede paasdag: 1 april 2024

Meivakantie: 27 april t/m 12 mei 2024 (inclusief Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart)

Studiedag 4: 17 mei 2024

Pinksteren: 20 mei 2024

Zomervakantie: 20 juli t/m 1 september 2024

Lesuitval en bijzondere omstandigheden

We proberen lesuitval tot een minimum te beperken. Indien er sprake is van lesuitval wordt die voor de leerlingen vermeld op de monitoren in school en via de schoolapp.

Procedure met betrekking tot vervanging: 

  • afwezige leerkrachten worden in eerste instantie vervangen door eigen personeelsleden
  • per dag wordt bekeken hoe de opvang van de leerlingen van de afwezige docent kan worden geregeld. Het kan voorkomen dat bij afwezigheid geen vervanger beschikbaar is. In dat geval krijgen de betreffende leerlingen vrij. Intussen wordt gezocht naar een permanente oplossing.
  • wanneer een docent langer dan één dag afwezig is, wordt lesuitval voor de volgende dag zo spoedig mogelijk vermeld in het individuele rooster van de leerlingen. 

Uitzonderlijke weersomstandigheden 
Een enkele keer komt het voor: onbegaanbare wegen door ijzel, sneeuw of een uitzonderlijke storm. Omrop Fryslân vermeldt in dergelijke situaties een KNMI-weercode (geel, oranje of rood) of meldt dat het openbaar vervoer in onze regio niet rijdt vanwege de weersomstandigheden. Volg deze berichten en houdt voor de actuele stand van zaken de mededelingen in de schoolapp in de gaten.

De Diken houdt zich aan de weercodes van het KNMI. Is de weercode van het KNMI code rood in het gebied van de school of de woonplaats van de leerling of het personeelslid, dan vallen de lessen uit totdat het weeralarm is ingetrokken. De gebouwen zijn gesloten en telefonisch niet bereikbaar. Zodra het weeralarm wordt ingetrokken, zal de school via de schoolapp laten weten of de eventueel resterende lessen van die dag wel of niet doorgaan.

Is de weercode van het KNMI code oranje in het gebied van de school of de woonplaats van de leerling of het personeelslid, dan wordt rond 7.00 uur in de schoolapp gemeld of lessen wel of niet zullen doorgaan en hoe laat de school open is.

Werken met de laptop

Leerlingen van De Diken werken met een laptop. Dit maakt het mogelijk om zelfstandiger en op eigen tempo te werken. Daarnaast bereidt het leerlingen voor op een toekomst waarin steeds meer geautomatiseerd en gedigitaliseerd wordt. 

Docenten maken op heel verschillende manier gebruik van de laptop. Bijvoorbeeld:

  • Voor het verzorgen van een digitale les op afstand, een mentorgesprek of gesprek via Teams;
  • Deze wordt ingezet om notities in te maken en om dingen op te zoeken op het internet;
  • Docenten nemen filmpjes op met informatie of instructies, zodat er in de les extra tijd is voor het stellen van vragen of het maken van opdrachten; 
  • Via digitaal lesmateriaal kun je leren op jouw eigen tempo Het digitale boek herkent welke zaken jij nog moeilijk vindt en geeft je extra oefeningen.

Hieronder staat meer informatie over het kopen van een laptop, Office 365, Onedrive en defecte laptop. Heb je na het lezen van onderstaande uitleg een vraag? Neem dan contact op met de afdeling ICT via: helpdesk@cvo-zwfryslan.nl

VEELGESTELDE VRAGEN OVER HET KOPEN VAN EEN LAPTOP

Heeft de school advies in de keuze device?

De keuze voor een laptop is erg persoonlijk. Hierin geeft de school geen advies. De ICT structuur van het CVO zijn op Windows laptops ingericht. Indien u voor een ander soort device kiest kan de ondersteuning beperkt zijn. Belangrijk is wel dat het volledige Office pakket goed werkt (Word, Excel etc.)

Wat bepaalt de kwaliteit van een laptop?

Opslag, werkgeheugen en processortype zijn de belangrijkste onderdelen die de kwaliteit (en prijs) van een laptop bepalen. Hoe groter de opslag en werkgeheugen, des te sneller (en duurder) is de laptop. Voor normaal schoolgebruik moet de opslag minimaal 64GB SSD zijn. Werkgeheugen minimaal 4GB.

Moet je zelf Office aanschaffen? (Word, PowerPoint etc.)

Via school kun je de Office programma’s gratis installeren (Office 365). Op de Schoolwiki staan instructies hoe dit werkt.

Voor installatie moet je wel eerst je accountgegevens van school hebben. Deze krijg je in de eerste schoolweek.

Zit er een virusscanner op de laptop?

De beveiliging in Windows is prima. Zorg er wel voor dat je de Windows updates regelmatig controleert. Hieronder staat meer informatie over Office 365 en Onedrive.

office 365

Onze leerlingen kunnen gratis Office programma’s gebruiken. Je kunt dit installeren via de startpagina van school. Ga naar “Office 365”. Hier zie je rechtsboven de optie “Office installeren”.

Gebruik voor het aanmelden bij Office altijd leerlingnummer@cvo-zwfryslan.nl.

Indien je een probleem hebt met één van de Officeprogramma’s (bv. Word vraagt om licentie/activatie) check dan altijd eerst of je met het juiste account bent ingelogd. Je moet ingelogd zijn met: leerlingnummer@cvo-zwfryslan.nl.

onedrive

Op de startpagina van Office 365 vind je ook Onedrive (een pictogram van een blauw wolkje). Dit is de “Cloud” waar al je bestanden worden opgeslagen.

Stap 1 is je laptop “synchroniseren” met je Onedrive. Hoe doe je dit? In Onedrive zie je je bestanden met daarboven een knop “synchroniseren”. Door hierop te klikken en de instructies te volgen worden de bestanden met je laptop gesynchroniseerd. Je ziet dan in je verkenner de map OneDrive-CVO Zuid West Fryslan verschijnen. Indien je je moet aanmelden ook hier weer leerlingnummer@cvo-zwfryslan.nl gebruiken.

Laptop defect

Wanneer je laptop defect is moet dit natuurlijk zo snel mogelijk worden opgelost. Hieronder lees je wat je het beste kunt doen.

- LAPTOP VIA SCHOOL GEKOCHT BIJ CHOOSE IT

Een laptop/iPad die met korting van school gekocht is en thuis is ontvangen, is jouw eigendom. Je moet dan zelf voor reparatie zorgen. Hiervoor kun je een supportaanvraag doen door in te loggen op de website waar je de laptop besteld hebt. Indien je het wachtwoord niet meer weet, graag de optie wachtwoord vergeten gebruiken.

De kosten van de reparatie zijn afhankelijk van de garantie. Indien het niet binnen de garantie valt kun je uiteraard ook voor een andere reparateur kiezen. De ICT afdeling van CVO Zuid West Fryslân repareert geen laptops.

Indien de laptop via school inclusief verzekering is gekocht (de laptop heb je dan niet thuis maar op school ontvangen) kun je deze via deze link aanmelden bij QSX verzekeringen. Kies als locatie CVO ZW Fryslan.

Ga direct naar de website van Choose IT

- LEENLAPTOP

De school heeft een beperkt aantal leenlaptops beschikbaar voor leerlingen die niet in de gelegenheid zijn om zelf een laptop aan te schaffen. Deze mogen ze tijdens lesdagen op school gebruiken, maar niet mee nemen naar school. Aanvragen voor het gebruik van een leenlaptop kunnen doorgegeven worden aan meneer Houtstra. Dit kan via PHoutstra@dediken.nl.

Uitstroom

Arbeid
Het doel van het praktijkonderwijs is dat de leerlingen op 18-jarige leeftijd of aan het eind van het 6e leerjaar uitstromen richting arbeid. Het niveau van arbeid is onder te verdelen in drie categorieën:

  • Dagbesteding
  • Beschutwerk 
  • (Gesubsidieerde) baan in het vrije bedrijf

ROC/MBO
Als het niveau van de leerling toereikend is, zijn er mogelijkheden om in combinatie met de ROC een BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) te volgen. 

18 jaar

Zodra een leerling 18 is geworden veranderen er een aantal zaken. In het document hieronder is meer informatie terug te vinden:

Stage
Presentatie Participatiewet Nov 21 Online